Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

OTORINOLARINGOLOGIJA


Reč otorinolaringologija je naziv za medicinsku granu kojoj je područje rada veliki deo glave i vrata. Ova, prvenstveno hiruška grana, sastoji se od nekoliko manjih zasebnih celina koje su poznate pod nazivima otologija, rinologija, faringologija i  laringologija. To su celine koje se, kako im imena kažu, bave proučavanjem nastanka bolesti uva, nosa, ždrela i grkljana, okolnih struktura, kao i njihovim lečenjem.

Naziv je nastao od grčkih reči “ous, otos” – (uho); “rhis, rhinos” – (nos); “farynks, faryngos” – (ždrelo); “larynks, larynges” – (grlo), i reči “logos”, što znači nauka. U nekim zemljama, naročito u zemljama romanske kulture, ova grana se zove i otijatrija ili laringojatrija, što je nastalo od povezanosti naziva organa s grčkom reči jatreija, koja znači lečenje, lekarstvo.

Otorinolaringologija proučava šupljine i organe koji su anatomski, fiziološki i patološki međusobno blisko povezani, i sa tim u vezi se uvek moraju posmatrati kao celina. Te šupljine su od vitalne važnosti za život čoveka jer učestvuju u disanju i gutanju. U njima se nalazi i najveći broj čula ljudskog organizma (čulo mirisa, čulo sluha i ravnoteže, čulo ukusa) kao i refleksnih zona. Poznato je da je čulo sluha najosetljivije ljudsko čulo i da je direktno povezano sa razvojem govora, a utvrđivanje stanja sluha, lečenje i rehabilitacija veoma su česti u praksi.

U okviru ove grane medicine, fonijatrija (fone – glas) proučava i leči bolesti i poremećaje glasa i govora, a savremena dijagnostika i lečenje hipersenzibilizacije odnosno alergije podrazumeva uključivanje otorinolaringologa, jer su gornji disajni putevi često mesto alergijske bolesti.

Bolesti navedenih struktura mogu dovesti do komplikacija koje prelaze na okolno tkivo i organe tako da današnja otorinolaringologija obuhvata i patološka stanja vezana za očnu duplju, endokranijum, strukture vrata i štitastu žlezdu, dušnik, bronhijalno stablo i jednjak.


Lekarski tim koji brine o Vama 

  • • dr Goran Pudar
  • • dr Cvetanka Bubalo
  • • dr Jovan Milenković

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage