Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

ONKOLOGIJA


Onkologija je specijalizovana disciplina medicine koja se bavi tretmanom kancera i tumora. Onkologija  je interdisciplinarna nauka o uzrocima, faktorima, prevenciji i opštoj prirodi pojave i rasta i lečenju tumora. U to područje su usmerena istraživanja iz oblasti više osnovnih bioloških i medicinskih nauka, kao što su: biohemija, genetika, fiziologija, imunologija, endokrinologija, nuklearna medicina, patologija, hirurgija, radijacijska fizika i ostale eksperimentalne i kliničke struke.


NOVO ↓


Ugradnja portova za davanje citostatika

Davanje citostatika u predelu površinskih vena izaziva mnogobrojne komplikacije u smislu bola, neprijatnosti prilikom same aplikacije, ožiljaka i na smom kraju tromboze i potpune destrukcije vene, koja se više ne može upotrebiti za davanje lekova.

Specijalni portovi za davanje citostatske terapije se implementiraju u lokalnoj anesteziji, veoma su funkcionalni i nemaju komplikacija prilikom davanja leka, a nakon završene terapije koja najčešće traje više meseci, se takođe u lokalnoj anesteziji izvade bez posledica.


Značaj redovne kontrole dojki

Obzirom da je uzročnik raka dojke nepoznat, ne postoji mogućnost primarne zaštite. Medjutim, na polju sekundarne prevencije ili zaštite može se puno toga učiniti. Na prvom mestu misli se na “screening”, odnosno rano ili blagovremeno otkrivanje bolesti u početnoj fazi. U tu svrhu se pereporučuje rutinski samopregled dojki, jednom mesečno uvek u istoj fazi menstrulanog ciklusa ( deseti dan od početka menstruacije), a po potrebi klinički pregled u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom dojke. Nakon četrdesete godine treba uraditi bazičnu “screening” mamografiju i posle toga je ponavljati na tri godine ili češće, u zavisnosti od kliničkog nalaza (npr. jednom godišnje).

Sekundarna prevencija je najvažnija da bi se bolest otkrila pre pojave prvih simptoma, kada je u najranijoj fazi. Rak dojke predstavlja grupu oboljenja koju karakteriše gubitak kontrole u deobi ćelija, brz rast i mogućnost pojave oboljenja van mlečne žljezde, najčešće u regionalnim limfnim čvorovima, ali i u drugim udaljenim organima i tkivima.

Ultrazvuk dojki i mamografija danas predstavljaju metode koje se sve više medjusobno dopunjuju – komplementarne metode, od kojih svaka ima svoje mesto u dijagnostici promena na dojki.


Ultra zvuk dojki

Simptomi raka dojke u početku ne postoje, ali kada se jave, znaju proći neopaženo. Rano otkrivanje raka dojke povećava verovatnoću uspešnog izlečenja. Danas se u dijagnostici najviše koriste mamografija i ultrazvuk dojki. Svaka četvrta žena koja u Srbiji oboli od bilo kog oblika raka, oboli od raka dojke.

U našoj ustanovi, Opštoj bolnici "Sveti Jovan" u Zrenjaninu, najsavremenijim kolor-dopler uredjajem može se prikazati i ustanoviti veoma mali tumor dojke, veličine 3 – 4 mm. Kolor-doplerom može se prikazati, kada lekar nije u potpunosti siguran, da li se radi o cisti ili čvoru. U cisti nema protoka, a u čvoru postoji protok krvi, naročito u zloćudnoj promeni u dojci.

Kolor-dopler uredjajem marke “Siemens” omogućena je jednostavnost i bezbolnost pregleda za ženu, zatim, pregled se može ponavljati onoliko puta koliko je to potrebno, a postoji i mogućnost uočavanja veoma malih promena u dojkama. Pregledom ovakvim savremenim uredjajem mogu se izbeći nepotrebna punktiranja, a ujedno, lekaru je omogućeno da sa velikom sigurnošću uoči koje promene u dojci zahtevaju dalju dijagnostičku obradu (punkcija, biopsija, operacija). Navedenim uredjajem takodje se može jednostavno i jasno prikazati prokrvljenost eventualno uočene promene u dojci, bez davanja kontrasta u venu. Zbog visoke rezolucije ultrazvučne slike moguće je uočiti vrlo male promene u dojci, i to kod mladjih žena koje imaju puno žlezdanog tkiva, i gde su takve promene mamografijom neuočljive. Svaka pacijentkinja dobija pismeni nalaz nakon pregleda slike ultrazvučnog pregleda.Mamografija je najbolja i najpreciznija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalni rendgen aparat (mamograf) koga odlikuje posebno konstruisana rendgen cev koja emituje zrake male energije.

Upotebljava se kod pacijntkinja koje imaju odredjene simptome i tegobe, ali i kod pacijentkinja bez ikakve simtomatologije, kao “screening”, odnosno preventivna metoda.
Lekarski tim koji brine o Vama 

  • • dr Ivana Ujfeljan Ristić
  • • dr Jovana Ilić, specijalista onkolog

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage