Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

-  Šta je mamografija? -

Mamografija je najbolja i najpreciznija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalni rendgen aparat (mamograf) koga odlikuje posebno konstruisana rendgen cev koja emituje zrake male energije. Upotebljava se kod pacijntkinja koje imaju odredjene simptome i tegobe, ali i kod pacijentkinja bez ikakve simtomatologije, kao “screening”, odnosno preventivna metoda.

Nativna mamografija je metoda kod koje se obavlja snimanje dojki bez upotrebe dodatnih kontrastnih sredstava. Veoma je važno pravilno nameštanje, odnosno pozicioniranje dojki tokom snimanja, koje se inače obavlja u dva pravca ili  projekcije. Dijagnostička tačnost ove metode je 85 – 90 %. Računa se da je redovnim pregledom i mamografijom moguće smanjenje smrtnosti od raka dojke za 30%.

Vreme dobijanja snimaka je drastično smanjeno, pacijent ne čeka dugo na rezultate snimanja, a takođe i vreme između dva snimka je skraćeno, što doprinosi da i vreme nelagode kod pacijenatinja, zbog iščekivanja rezultata, postane kraće. 

Tkivo dojke je kod mnogih žena u kasnim 30-im godinama previše zgusnuto zbog čega je apsorpcija rendgen zraka veoma visoka, te je kod tih pacijentkinja  ultrazvuk dojke daleko prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći nego mamografija.


Vrste mamografije:
  • Klinička mamografija: otkrivanje nejasnih kliničkih nalaza kod pacijenata koji imaju simptome. 
  • Mamografija za rano otkrivanje raka dojke: otkrivanje klinički okultnog (skrivenog) karcinoma. 
  • Screening mamografija: metoda izbora kod pacijenata koji nemaju simptome.


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage