Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

ŠTA JE ERCP?

Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija je kombinacija endoskopske procedure i radiološke (rendgenske) procedure u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz predhodno davanje kontrasta.

Najčešće indikacije su utvrđivanje i otklanjanje kamenaca u žučnom kanalu, bez obzira na to da li su oni doveli do žutice ili ne, nakon čega se kamen u žučnoj kesici može otkloniti hirurškom laparoskopskom metodom.
Ovakav pristup značajno ubrzava oporavak pacijenta i smanjuje komplikacije u odnosu na otvorenu-klasičnu holecistektomiju. Bolesti kao što su tumori pankreasa, žučnih puteva i žučne kese, takođe, mogu dovesti do razvoja opstrukcije koja se ispoljava žutom prebojenošću kože.

Ovo se u nekim slučajevima može rešiti postavljanjem specijalnih stentova unutar žučnih kanala tokom ERCP-a.

ERCP se koristi i u lečenju akutne upale pankreasa uzrokovane žučnim kamencima i akutne upale žučnih kanala, koja se manifestuje jezom, drhtavicom, povišenom temperaturom i žutilom kože.

Kako je reč o invazivnoj metodi, pristupa joj se tek nakon laboratorijske i neinvazivne radiološke dijagnostike (utrazvuk, skener ili magnetna rezonanca).


Preoperativna priprema pacijenata kod ERCP-a

Osam časova pre intervencije pacijentu se savetuje da ne uzima hranu. Terapija koja ometa zgrušavanje krvi uključujući i aspirin mora se obustaviti pre procedure uz konsultaciju sa nadležnim lekarom.

Takođe, lekar mora biti upoznat i sa ostalim bolestima od kojih osoba boluje, posebno sa srčanim, plućnim bolestima i alergijama.

Nakon što pacijent legne na bok na stolu za rendgensko snimanje, lekar ubacuje endoskop debljine malog prsta kroz usta, jednjak i želudac sve do dvanaestopalačnog creva gde se uz pomoć kamere na vrhu endoskopa locira mala bradavičasta struktura (Papila Vateri) sa otvorom koji vodi u žučne kanale i pankreasni kanal.

Kroz radni kanal endoskopa se uz pomoć specijalnih cevčica, odnosno katetera, ubrizgava kontrast i rendgenskim snimanjem prikazuju žučni i pankreasni kanali. Potom se, ukoliko postoji potreba, u žučne kanale uvode posebni alati koji omogućavaju lekaru da otvori zakrčenja, razbije ili odstrani žučni kamen ili postavi drenažnu cevčicu - stent.

Za izvođenje ove intervencije potreban je pristanak pacijenta.

Pacijenti koji imaju teško plućno ili srčano oboljenje, preležali su srčani udar u poslednjih nekoliko meseci, imaju akutnu upalu gušterače, poremećaj zgrušavanja krvi ili su alergični na preparate joda, ne mogu biti podvrgnuti ovoj intervenciji ili zahtevaju posebnu, najčešće bolničku pripremu pre same intervencije.Anestezija

  • Opšta anestezija podrazumevada će te spavati tokom operacije, zbog lekove koje će vam anesteziolog dati putem intravenske linije. Kada zaspite, plasiraće vam cev za disanje i vaše disanje će biti potpomognuto apartom za mehaničku ventilaciju. .Bićete uspavani i opušteni do samog završetka operacije, kada će te početi samostalno da dišete, te će se cev izvaditi a vi će te se probuditi u operacionoj sali. 
  • Analgosedacija podrazumeva postupak kojim se obezbeđuje da je bol svedena na najmanju moguću meru a da stanje svesti omogućava izvođenje neprijatnog postupka. Često se primenjuje kod procedura koje zahtevaju saradnju pacijenta sa lekarom koji izvodi proceduru, u smislu promene položaja ili eventualno dodatnih podataka koje pacijent može doktoru dati.


MOGUĆE KOMPLIKACIJE
Moguće komplikacije kao što su upala pankreasa, infekcija, krvarenje, perforacija creva se javljaju izuzetno retko, pogotovo ukoliko proceduru izvode dobro istrenirani gastroenterolozi.

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage