Main Posts Background Image

Main Posts Background Image


EPIKUTANO TESTIRANJE


Epikutano testiranje (patch test ili testiranje na kontaktne alergene) je glavni oslonac u postavljanju ili potvrdjivanju dijagnoze  kontaktne alergije( ekcema, dermatita) ili drugih dugotrajnih dermatoza, gde učestali recidivi (ponavljanja) i  otpornost na  terapiju,  bude sumnju  da se možda radi o kontaktnoj alergiji.

Kontaktni alergijski dermatit (ekcem) je reakcija tela na dodir kože sa odredjenim hemijskim supstancama, predmetima i drugim stvarima sa kojima dolazimo u kontakt u svakodnevnom životu  ( metali,  lepkovi, parfemi, farbe, kreme, rukavice, biljke, hemikalije, kozmetička sredstva itd).

Kontaktni alergijski dermatit (ekcem) se manifestuje crvenilom, svrabom, osipom, malim plikovima i ljuspanjem. Najčešće se javlja na  šakama, licu, vratu, ušnim školjkama, oko pupka, stopalima, nekad i genitalijama.

Kada se radi epikutano testiranje?

Epikutano testiranje radi se u sledećim slučajevima:
  • ako imate sličnu reakciju na mestu kontakta svaki put kada dolazite u dodir sa nekim predmetom ili materijom; 
  • ako se ekcem ne javlja kada niste u kontaktu sa  tom materijom, ali se ponavlja kod ponovnog kontakta; 
  • ako se promene po koži smiruju tokom godišnjeg odmora, a pogoršavaju se nakon povratka kući ili na posao; i 
  • ako imate neku dugotrajnu kožnu promenu, gde su učestali recidivi, koja je otporna na lečenje i gde se budi sumnja da se možda radi o kontaknoj alergiji.

Kako se radi  epikutano testiranje?

Za epikutano testiranje se u Evropi, pa i kod nas, koriste alergeni Standardne evropske serije od 30 najčešćih supstanci (alergena) sa kojima se srećemo u svakodnevnom životu i pri najčešćim zanimanjima. Test se izvodi veoma jednostavno, u mirnoj fazi bolesti, pretežno na čistoj koži ledja (bez kožnih promena), gde se postavljaju alergeni uz pomoć posebne lepljive trake i ostavljaju se  na tom mestu 48h. Nakon toga  se test trake skidaju, a rezultat se očitava nakon 48h, i 72h, tokom petog i sedmog dana. Za vreme testiranja mesto testiranja se ne sme kvasiti, izlagati suncu i mazati.


Kako se pripremati za testiranje?

Pre testiranja se ne smeju koristiti antihistaminici 2-3 dana, i kortikosteroidi do dve nedelje. Mesto testiranja mora da bude bez kožnih promena dve nedelje. Osoba ne sme  da se  izlaže UV zracima (sunce, solarijum) 4-6 nedelja, i treba prekinuti svu lokalnu terapiju 2-3 dana pre testiranja.


Šta se dešava ako je epikutani test pozitivan?

Dermatolog na osnovu rezultata ovog testiranja kao i od Vas dobijenih podataka o toku bolesti, navikama, hobiju, donosi zaključak o mogućem uzroku promene na Vašoj koži. Utvrdjivanjem alergije na odredjenu suspstancu može da se izbegne kontakt sa stvarima koji tu supstancu sadrže. Na taj način  se izbegava alergijska reakcija i posledice na koži, čime se u značajnoj meri poboljšava kvalitet života.

dr Matilda Čeke

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage