Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

 

Upotreba lasera u lečenju proširenih vena


- Svaka druga osoba na planeti ima u nekom životnom periodu proširene vene. Veliki uticaj na nastanak bolesti imaju: nasledni faktori, u trudnoći-pritisak ploda na venske krvne sudove ali i životne navike savremenog čoveka, kao što su predugo sedenje i stajanje -


Imam li ja problem?

Prvi znaci venske slabosti su povremeni osećaji težine u nogama, umor, noćni grčevi, oticanje gležnjeva, svrab. Nelečeno početno stanje može da dovede do razvoja venskih bolesti i pratećih komplikacija. Pojava vidljivih mreža kapilara na koži, nabreklih potkožnih vena, oticanja nogu, ukazuje na uznapredovali tok bolesti. U poslednjem stadijumu nastaju promene na koži i otvorene nezarastajuće rane. Jednom proširene vene ostaju zauvek takve.


Kako bolest nastaje?

Vene sprovode krv u srce suprotno zemljinoj teži i zbog toga u njima postoje zalisci, koji sprečavaju da se krv vraća u donje delove tela. Problemi nastaju kada zalisci popuštaju rezultujući zaostajanje krvi u venama i stvaranje proširenja. Na tim mestima se nakupljaju trombociti od kojih se formiraju krvni ugrušci, koji mogu krvnom strujom da budu odvojeni od mesta nastanka i dovedu do blokade venskih krvnih sudova u gornjim partijama tela (embolija). Neke od komplikacija mogu biti i fatalne, pa je u tom smislu prevencija i lečenje od velikog značaja.


Koji su putevi lečenja?

Za preventivu i lečenje primenjuju se različite medicinske tehnike i tretmani. S obzirom na to da se proširena vena ne može oporaviti lekovima ili pomoćnim sredstvima (elastičnim zavojima ili čarapama) prisutne tegbe i rizik od komplikacija rešava se hiruškim putem ili nekom od najnovijih endovaskularnih metoda-bez reza, gde spada upotreba lasera.


U čemu je prednost laserske metode?

Vrši se pod kontrolom ultrazvuka, u lokalnoj anesteziji uvođenjem laserske sonde. Laserski zrak omogućava da se trenutno zatvori vena koja je sklona trombozi, zaustavi razvoj bolesti i spreče opasne komplikacije. Preostale, zdrave vene postaju rasterećene i u stanju da zadovolje sve potrebe organizma.





Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage