Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

- Operacija katarakte PHACO -


Šta je katarkta?

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog očnog sočiva. Očno sočivo je providna  struktura koja se nalazi iza zenice, koja fokusira svetlosne zrake na mrežnjaču i time omogućava jasan vid. Najčešće se javlja kao posledica starenja, kad se radi o senilnoj katarakti, ali može biti i posledica drugih očnih ili sitemskih oboljenja.

Operacija katarakte sa razvojem tehnologije i hirurške tehnike postala je jedna od najčešće izvođenih i najefikasnijih operacija na ljudskom telu. Međutim, na putu ka postizanju visokog stepena pouzdanosti, koji danas odlikuje ovu operaciju, zabeleženo je nekoliko faza razvoja.

Do pre dvadesetak godina, hirurgija katarakte je bila nepredvidiva procedura, sa nepouzdanim krajnjim ishodom. Operacija se izvodila pomoću specijalnog instrumenta kojim se, zahvaljujući jako niskoj temperaturi, zamućeno sočivo lepilo na vrh istog i vadilo iz oka. U periodu oporavka, koji je trajao i do nekoliko meseci, pacijenti su morali nositi debele naočare koje su bile nepraktične, teške za privikavanje i estetski ne baš privlačne. Operacija se vršila u poslednjim stadijumima bolesti, gotovo pred samo slepilo.
Najnovija metoda operacije katarakte je tzv. fakoemulzifikacija koja podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva u oku. 


Operativni tok

Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi. Hirurg otklanja prednju stranu kapsule sočiva, praveći minimalni rez veličine 1.8-2.75mm. Ultrazvučnom sondom usitnjava sadržaj sočiva na male parčiće, a zatim ih pomoću tečnosti ispira iz oka. Nakon uklanjanja katarakte se vrši implantacija veštačkog intraokularnog sočiva. 

Kroz specijalni instrument (injektor) u oko se ubrizgava savitljivo intraokularno sočivo, koje se otvara u oku zauzimajući pravilan položaj. Ova sočiva su biološki inertna tj. ne izazivaju nikakve reakcije oka, ne mogu biti odbačena kao strano telo i ostaju doživotno u oku. Obzirom da se radi o jako malom rezu, ne stavljaju se konci i rana brzo zarasta, uz smanjen rizik pojave postoperativnih infekcija i brz i komforan oporavak pacijenta.

Metoda fakoemulzifikacije omogućava da se operacija izvrši čim pacijent primeti da mu pad vidne oštrine smeta u svakodnevnim aktivnostima, bez obaveze čekanja da katarakta „sazri“. Brz oporavak, manje komplikacija, bolji vidni ishod i smanjena potreba pacijenta za postoperativnim nošenjem naočara, očigledni su razlozi za ovakav pristup hirurgiji katarakte danas.


Postoperativni tok

Pacijent dvadesetak minuta nakon operacije odlazi kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije. Pacijent može da oseća blago grebuckanje ili svrab, ali ne bi trebalo da bude nikakvog bola. 

Prvih sedam dana se savetuje da pacijent odmara u kućnim uslovima i da izbegava duže boravke napolju, fizički rad i naprezanje i boravak u prljavim, prašnjavim i zadimljenim prostorijama. Takođe treba izbegavati kvašenje oka prvih sedam dana. Nakon sedam dana moguće je vratiti se← radnim i svakodnevnim aktivnostima.

Prvih mesec dana se ukapavaju kapi u operisano oko,  koje imaju za cilj da spreče upale i infekcije nakon operacije. Na mesečnoj kontroli se proverava dioptrija i određuju naočare (najčešće samo za blizinu) i vrši pregled očnog dna.



Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage