Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

- Laparoskopija - 

Laparoskopija predstavlja savremen i sofisticiran operativni pristup u operativnom tretmanu stanja u trbušnoj duplji i maloj karlici.

Laparoskopska hirurgija je minimalno invazivna hirurška tehnika, kojom se kroz male rezove na koži stomaka uvode videokamera i instrumenti u trbušnu duplju.

Procedura se izvodi pod opštom anestezijom, kada se u trbušnu šupljinu uvodi posebna vrste teleskopa na koji je priključena videokamera koja omogućava da se na posebnom ekranu jasno prikazuju organi koji se unutra nalaze. Na taj način ginekolog ima odličan uvid u izgled i stanje materice, jajovoda i jajnika, što mu omogućava da uoči nepravilnosti materice, izgled jajovoda i njihovu prohodnost, postojanje cista jajnika (dobroćudnih i zloćudnih) ili otkrivanje upala. 

Ključne prednosti laaproskopije su lakši i brži oporavak (umesto većeg reza postoje samo male ubodne rane), brza mobilizacija uz manje postoperativnih komplikacija, manje bolnosti, vraćanje svakodnevnim mobavezama u određenim situacijama za svega dan – dva. Ključna prednost po vodećim stručnjacima je ipak maksimalna hiruška preciznost koju nam ovaj vid uvećenja i prikaza operativnog polja, kao i upotreba najsavremenijih instrumenata nudi.

Iskusan laparoskopski hirurg u startu procenjuje šta bi trebalo operisati laparoskopski a šta i dalje zahteva otvorenu hirurgiju, iako kao što je napomenuto gotovo sva stanja u ginekologiji danas mogu biti tretirana i laparoskoski.

Hospitalizacija traje u proseku 3 dana. Prvi dan priprema za operaciju, drugi dan operacija i treći dan otpust iz bolnice. Post operativni tok nije težak.


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage