Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

- Elektroencefalografija -


Elektroencefalografija (EEG) je metoda izbora za funkcionalno ispitivanje mozga, pretezno funkcije mozdane kore.

Izvodi se slično EKG snimanju. Pacijentu se postavljaju elektrode na glavu u vidu tzv. kape, kojom su vezani za kompjuterizovani aparat tzv.elektroencefalograf, koji vrši obradu registrovanih signala odnosno talasa sa poglavine pacijenta. Metoda je potpuno bezopasna i bezbolna, a tokom snimanja primenjuje se svetlosna stimulacija očiju ( tzv. fotostimulacija ) različitim frekvencama, kao i duboko disanje ( tzv. hiperventilacija ) u trajanju od 5 minuta.

Ukupno snimanje traje oko 20 minuta. Obično se snimanje radi u budnom stanju, a povremeno zavisno od kliničke slike, snimanje se radi i nakon deprivacije spavanja, odnosno, pacijent ne spava celu noć, te se potom EEG snimanje radi u budnom stanju i u stanju spavanja. Priprema pacijenta obuhvata čistu kosu, bez ikakvih gelova. Potrebno je da pacijent nije gladan i da na dan snimanja ne uzima lekove za smirenje ( sedative ).

EEG se primenjuje u sledećim slučajevima: epilepsije i kriza svesti drugog porekla ( sinkope, kolapsna stanja i sl. ), glavobolje, mozdane infekcije ( encefalitisi, meningitisi, abscesi, parazitoze ( toksoplazmoza, ehinokokoza, cisticerkoza, Jakob – Creutzfeld – ova bolest, neuroborelioza ), vaskularna oštećenja mozga ( ishemije, krvavljenja, vrtoglavice ), tumori mozga, kraniocerebralne povrede, kome ( praćenje evolucije i prognoza ishoda ), metabolički poremećaji ( hipoglikemija, plućna insuficijencija, Mb. Addisoni, hepatička i uremička encefalopatija i dr ).

EEG pregledi se obavljaju u Opštoj bolnici “Sveti Jovan” svakodnevno, a po prethodnom zakazivanju.

#neurologija

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage