Main Posts Background Image

Main Posts Background Image


- Fetalna ehokardiografija -


U našoj ustanovi se osim ekspertnog ultrazvučnog pregleda, koji se obavlja od 11-14 nedelje gestacije, tkz prvi ekspertski ultrazvuk i od 18-24 nedelje gestacije, tkz drugi ekspertski ultrazvuk, još rade i fetalna ehokardiografija - pregled bebinog srca, koji se obično obavlja oko 24. nedelje gestacije, ali može i ranije, kao i kasnije do termina porođaja. 

Takođe radimo i dopler ultrazvučni pregled ploda i posteljice, kojim se utvrđuje njihova funkcionalna povezanost i pravovremeno se otkriva patnja ploda. On se radi po potrebi i indikacijama od prvog trimestra do kraja trudnoće. Radi se i 3D i 4D ultrazvučni pregled koji nam daje korisne infomacije o spoljnom izgledu ploda, a kroz praksu se pokazalo da pacijenti vole, da iz naše bolnice izađu sa snimkom njihove bebe, koji će kasnije pogledati sa familijom.

Srčane mane su najčešće mane od svih organskih anomalija ploda i javljaju se u omjeru od jednog bolesnog deteta na 100 zdravih. Osim toga što su najčešće, one se i najteže otkrivaju, jer    krvotok ploda, dok je u materici, je u potpunosti oslonjen na snabdevanje kiseonikom od majke, tako da njegova cirkulacija koja ide kroz pluća ne funkcioniše u potpunosti do samog rođenja i prvog udisaja, tek nakon toga dolazi do potpunog otvaranja određenih krvnih sudova i pregrada na srcu, kao i zatvaranja onih koji više nisu potrebni. 

Sve ovo dovodi do toga da neke srčane mane koje su vrlo ozbiljne po sam život ploda, u samoj trudnoći budu kompenzovane, odnosno prikrivene, tako da ne narušavaju sam izgled srca, te se vrlo teško otkrivaju bez adekvatnog funkcionalnog ispitivanja stanja srčane cirkulacije koja je omogućena korišćenjem raznih dopler modova na samom aparatu.

Fetalna ehokardiografija predstavlja ultrazvučni pregled kojim se u celosti sagleda građa srca kao i njegova funkcionalna sposobnost. Takav pregled je izuzetno zahtevan, jer podrazumeva da se osim samog izgleda srca, sagleda i njegova funkcija, te na osnovu toga predvidi njegov dalji razvoja. Otežavajući faktori su sam položaj ploda i konstitucija majke.
Ovaj pregled je indikovan da se uradi u prvom redu, kod pacijentkinja koje imaju u familiji slučajeve rađanja dece sa urođenim srčanim manama, takođe ukoliko postoje pridružene bolesti kao što su diabetes, obolenja štitne žlezde, epilepsija, povišen pritisak pre trudnoće, kao i srčana obolenja same majke. Takođe ukoliko se postavi sumnja na ranijim ultrazvučnim pregledima.

S obzirom na težinu i zahtevnost ove vrste pregleda, osim dobrog ultrazvučnog aparata, potrebna je i adekvatna edukacija lekara koji obavlja ovaj pregled. Sertifikate za obavljanje ove vrste pregleda izdaje trenutno, u svetu najpriznatija organizacija za perinatalnu medicinu ~ Fetal medical fondation FMF ~. 

Ukoliko želite da pogledate spisak licenciranih lekara koji rade u Srbiji, možete da posetite sledeći sajt https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist .


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage