Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

RENDGENSKA DIJAGNOSTIKA



Aparate kojima se uz pomoc X-zraka, prosvetljavanjem pojedinih delova tela dobijaju jasne slike odredjenih organa, nazivamo rendgen-aparatima.

U pojedinim slučajevima koristimo kontrastna sredstva kojim ispunjavamo šupljine pojedinih organa da bi prikaz bio što bolji i omogućio nam tačniju dijagnostiku.

Rendgen snimanjima može se ustanoviti stanje koštanog sistema, eventualne povrede, prelomi, isčašenja zglobova ili postojanje razvojnih anomalija ili tumorskih promena.

Degenerativne promene kičmenog stuba, karlice i kukova, kao i patologija drugih velikih zglobova (lakat, koleno, ručni i skočni zglob) su promene koje se ovom metodom veoma lako otkrivaju.

Posebnim tehnikama omogućen je prikaz prirodnih vazdušnih šupljina u kostima glave, odnosno sinusa, zatim prikaz mekih tkiva vrata, prvenstveno dušnika. Na ove preglede mora se dodati i standardni rendgen pregled pluća i srca koji nam služi kao izvrsna dijagnostička metoda bez obzira da li se radi o oboljenjima pluća ili kao ispomoć u dijagnostici srčanih bolesti.

Rendgen snimcima trbuha možemo ustanoviti prekid u prolaznosti creva, pojavu vazduha u stomaku usled probijanja zida nekog od trbušnih organa, kao i prisustvo kamenčića u mokraćnim kanalima i bubrezima.

Odredjena kontrastna snimanja vršimo kod pregleda jednjaka (izgled i funkcija, uključujući akt gutanja), zatim želudca, prolaznost tankog creva i irigografskog pregleda, odnosno dijagnostike promena na debelom crevu.

HSG je metoda koju ginekolog i radiolog zajedno izvode i kojom se uz pomoć kontrasta koji se ubrizgava u matericu prikazuju reproduktivni organi zene (uterus, jajovodi). Pregled se primarno izvodi u situacijama postojanja neobjašnjenog steriliteta.


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage