NOVO - Arthrex ACP i PRP terapija

Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

NOVO - Arthrex ACP i PRP terapija



NOVO - Arthrex ACP i PRP terapija

- Prirodna pomoć za osteoartritis i degeneraciju zglobova -


ACP (Autologna kondicionirana plazma) i PRP (Platelets Rich Plasma, Terapija plazmom bogatom trombocitima) terapija predstavlja korišćenje dela krvne plazme bogate trombocitima, iz sopstvene krvi, koja u sebi sadrži faktore rasta i druge supstance.


Faktori rasta su prirodni proteini koji se prvenstveno nalaze u trombocitima i koji aktivno učestvuju u lečenju i obnavljanju oštećenog i/ili obolelog tkiva.


Koristeći krv pacijenta, centrifugiranjem izdvajaju se trombociti koje se potom ubrizgavaju na povređeno mesto. Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (faktore rasta) koje potpomažu proces zarastanja i zaceljenja. Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećavamo količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja.

Pacijentu se iz vene uzima 15 ml krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita (Platelets). Dobijeni produkt se injekcijom infiltrira na ranije definisano obolelo/povređeno mesto. Cela procedura traje oko 30 minuta.

ACP PRP terapija se primenjuje u okviru regenerativne terapije i dovodi do ubrzavanja fizioloskih procesa koji imaju za cilj brze i efikasnije zarastanje tkiva.
 
1. U ortopediji se ovakva terapija najčešće koristi kod degenerativnih promena na zglobovima.

2. Kod sportskih povreda, daje odlične rezultate, može se primeniti kod svih vrsta tendinopatija, kao i kod parcijalnih ruptura, ligamenata, tetiva i mišića.



Koji su neželjeni efekti krvne plazme?

Kako se krvna plazma bogata trombocitima dobija iz sopstvene krvi pacijenta, alergijske reakcije se ne javljaju. Prvih nekoliko dana nakon primene može doći do prolaznog i blagog blagog pogoršanja tegoba, što predstavlja normalnu reakciju.


Na mestu primene PRP-a može da dođe i do pojave malih modrica, kao posledice uboda igle.


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage